De mogelijkheden bij een restschuld

Een restschuld is de schuld die ontstaat wanneer je huis bij verkoop minder opbrengt dan de hypotheek die je ervoor hebt afgesloten. Vaak is een gedwongen verkoop de directe aanleiding voor een restschuld, bijvoorbeeld wanneer je je baan verliest of na een scheiding. Situaties die op zich al vervelend genoeg zijn en niet prettiger worden door een restschuld. Daarom zetten we in dit artikel de mogelijkheden op een rij om zo snel mogelijk van je restschuld af te komen.

restschuld blijven wonen1. Blijf in je woning

Een restschuld bestaat in eerste instantie alleen op papier zolang je woning niet hoeft te verkopen. Onderzoek daarom eerst de mogelijkheden om in je woning te kunnen blijven. De kans is groot dat met de stijgende huizenprijzen je restschuld op termijn afneemt of zelfs verdwijnt.

2. Gebruik je spaargeld

Is het geen optie om in je woning te blijven, dan is het aanspreken van je reserves de meest voordelige oplossing om van je restschuld af te komen. Misschien niet het doel waar je al die jaren voor hebt gespaard, maar het zorgt er wel voor dat je zonder schulden verder kunt met je leven.

3. Sluit een nieuwe hypotheek af

Wil je verhuizen maar ontstaat er daarbij een restschuld, dan is het soms mogelijk om je restschuld mee te financieren in de hypotheek voor je nieuwe woning. Dit is helaas niet mogelijk als je een hypotheek op basis van de Nationale Hypotheek Garantie wilt afsluiten, maar in sommige gevallen willen banken best met je meedenken over de mogelijkheden.

4. Sluit een persoonlijke lening af

Behoren de hiervoor genoemde opties niet tot de mogelijkheden in jouw situatie, dan kun je de restschuld aflossen met behulp van een persoonlijke lening. Dat kan vaak bij je hypotheekverstrekker, maar met het oog op de hogere rente is het vaak ook verstandig om even goed te gaan vergelijken. Bij veel aanbieders kun je gemakkelijk berekenen hoeveel geld je kunt lenen en wat je dit kost. Op die manier beperk je kosten van je restschuld zoveel mogelijk.

Wat je verder moet weten

Een lichtpuntje bij het aflossen van de restschuld is dat de rente die je hier over betaalt aftrekbaar is van de belasting. Hou er wel rekening mee dat hieraan een maximale periode van 15 jaar gekoppeld is. Tot slot is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met je hypotheekverstrekker zodra je verwacht dat er een restschuld ontstaat. De hypotheekverstrekker is er ook bij gebaat dat jouw restschuld zo klein mogelijk is en kan je goed adviseren over wat in jouw situatie de beste oplossing is.

redenen restschuld

Tags: , , , ,