Hypotheekvormen

Er bestaan veel verschillende hypotheken, zoals de annuïteitenhypotheek, de aflossingsvrije hypotheek, de spaarhypotheek, de beleggingshypotheek, de lineaire hypotheek, de tophypotheek of bijvoorbeeld de krediethypotheek. Welke hypotheekvorm je hebt, wordt bepaald door de manier waarop je de hypothecaire lening aflost. Er zijn in 2013 nieuwe regels ingevoerd met betrekking tot het aflossen van hypotheken. Daarom zullen een aantal hypotheekvormen niet meer worden gebruikt bij het afsluiten van een nieuwe hypothecaire lening. Zo was de aflossingsvrije hypotheek altijd een fiscaal aantrekkelijke mogelijkheid. Bij deze hypotheekvorm betaal je alleen de rente over het bedrag dat je hebt geleend, die je vervolgens kunt aftrekken van de belasting. De regels voor de grootte van het bedrag dat aflossingsvrij mag worden geleend en de hypotheekrenteaftrek zijn echter veranderd voor nieuwe hypotheken. Je mag alleen nog hypotheekrenteaftrek toepassen als je ook daadwerkelijk je hypotheek aflost. Een aflossingsvrije hypotheek voldoet hier dus niet meer aan. De annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek zijn de nieuwe norm bij het afsluiten van een hypothecaire lening. Daarom zullen alleen deze twee hypotheekvormen nu worden uitgelegd.

De annuïteitenhypotheek is een hypotheekvorm waarbij je iedere maand hetzelfde bedrag betaalt. Een deel van dit bedrag is aflossing van de lening, een ander deel is de rente. Omdat je elke maand hetzelfde bedrag betaalt wordt de schuld steeds kleiner. Je gaat dan vanzelf meer aflossing betalen en minder rente. Het belastingvoordeel door de hypotheekrenteaftrek wordt daardoor echter ook steeds kleiner. Uiteindelijk zul je de hypotheek afbetaald hebben, in een periode van dertig jaar.

annuiteitenhypotheek.001-783

De lineaire hypotheek is een hypotheekvorm waarbij je iedere maand een zelfde bedrag aflost en daarnaast de rente betaalt over de schuld. In het begin zijn je maandelijkse lasten dan vrij hoog. Ze worden steeds lager, naarmate de rente afneemt die je moet betalen. Net als bij de annuïteitenhypotheek neemt je belastingvoordeel door de hypotheekrenteaftrek dus steeds verder af. Uiteindelijk zul je ook bij deze hypotheek je hele schuld hebben afgelost.