Waarom je niet moet besparen op hypotheekadvies

Voor 2013 was het heel makkelijk als je hypotheekadvies wilde. Je ging gratis en vrijblijvend bij verschillende adviseurs langs, legde de resultaten naast elkaar en koos uiteindelijk de voor jou meest voordelige optie. Op papier een ideale situatie, maar in de praktijk kwam je uiteindelijk vaak terecht bij de hypotheekverstrekker die de adviseur de hoogste provisie betaalde. Niet bepaald onafhankelijk, dus werd besloten dat er per 1 januari 2013 niet de hypotheekverstrekker langer voor het advies betaalde, maar de klant. Wie betaalt bepaalt was de gedachte, met als doel dat de kant echt een zorgvuldig advies krijgt over wat het beste is in zijn of haar situatie.

Prijzen van hypotheekadvies

Wie zich gaat oriënteren op de huizenmarkt, en dus ook op hypotheken, zal zien dat er best wel wat prijsverschillen bestaan tussen de verschillende hypotheekadviseurs. Ga je bij bijvoorbeeld bij de ING of de Rabobank langs, dan betaal voor een gesprek ongeveer tussen de 1.000 en 2.000 euro. Wat hoger liggen de tarieven bij de onafhankelijke adviseurs.  Bij een dergelijk gesprek moet je al snel rekenen op een bedrag tussen de 2.000 en 3.000 euro. Daarnaast zijn er nieuwe initiatieven in de markt gekomen die hypotheekadvies aanbieden voor slechts een paar honderd euro. Waarschijnlijk zul je voor zo’n grote financiële beslissing graag bij je oude vertrouwde bank aankloppen. Maar is dat ook verstandig?

Wees geen dief van je eigen portemonnee

In het geval van hypotheken loont het vaak de moeite om wat meer uit te geven aan een hypotheekadvies, die extra kosten verdien je in de meeste gevallen namelijk dik terug. Banken hebben namelijk een beperkte keuze qua hypotheekproducten, namelijk alleen die van zichzelf. Daarnaast rekenen de banken doorgaans hogere rentes dan andere partijen.

Een onafhankelijk hypotheekadviseur kan je het complete aanbod voorschotelen, inclusief dat van de banken. Daarbij zal je zien dat je met een hypotheek met een lagere rente over een looptijd van tien jaar al snel duizenden euro’s kunt besparen. Zo verdien je dat eerste gesprek dus weer makkelijk terug! Ga dus niet voor de goedkoopste optie en investeer in een overzichtelijk en onafhankelijk advies.

 

onafhankelijk hypotheekadvies

Tags: ,