Wat is een restschuld?

In nieuwsberichten over huizenbezitters met geldproblemen kom je vaak het begrip restschuld tegen. Maar wat is een restschuld nu precies, hoe ontstaat deze en wat kun je er aan doen om het op te lossen? De definitie van een restschuld is vrij simpel: als je je huis verkoopt voor een prijs die lager is dan de hypotheek die je ervoor hebt afgesloten, dan is het verschil daartussen je restschuld.

Hoe ontstaat een restschuld?

De restschuld is een probleem wat vooral de laatste jaren actueel is geworden. Dat komt doordat er tot het ontstaan van de crisis veel geleend kon worden en de huizenprijzen alsmaar bleven stijgen. Toen de woningmarkt instortte waren de huizen plotseling veel minder waard dan het bedrag waarvoor ze destijds waren gekocht.

Een restschuld kan ontstaan doordat je gedwongen wordt je huis te verkopen. Bijvoorbeeld omdat je je baan verliest en de maandlasten niet meer op kunt brengen. Ook bij scheidingen moet vaak het huis verkocht worden, omdat een enkele partner vaak de hypotheek niet alleen kan dragen.

Wat kun je doen bij een restschuld?

Een restschuld hoeft niet altijd een probleem te zijn. Ook al staat je huis zogenaamd onder water, zolang je de maandelijkse lasten nog op kunt brengen en geen verhuisplannen hebt is er eigenlijk niets aan de hand. Je kunt op die manier lekker blijven wonen waar je woont en met de aantrekkende huizenmarkt is de kans aanwezig dat dit theoretische probleem zich vanzelf oplost. Zo lang de huizenprijzen weer stijgen zal je restschuld in ieder geval steeds kleiner worden.

Wil of moet je verhuizen, dan zijn er andere mogelijkheden voor het oplossen van een restschuld.

Tags: ,