Zet stijgende lijn hypotheekaanvragen door in 2015?

woningmarktIn een jaar tijd is het aantal hypotheekaanvragen met bijna de helft toegenomen, zo blijkt uit recente cijfers van het Hypotheken Data Netwerk (HDN), dat software levert voor financiƫle intermediairs. Tot en met december van 2014 zijn ruim 225.000 aanvragen geregistreerd, waarbij het aantal vragen maandelijks toe bleef nemen. Mooie signalen, maar de belangrijkste vraag is natuurlijk of die trend zich ook in 2015 blijft doorzetten.

De woningmarkt in 2015

Het stijgende aantal hypotheekaanvragen is geen op zichzelf staande ontwikkeling, maar past in een bredere groei van de woningmarkt als geheel. Zo werden er in 2014 niet alleen meer huizen verkocht, maar steeg tegelijkertijd ook de gemiddelde prijs waarvoor deze werden verkocht.

Het zal echter nog even spannend worden om te zien hoe de huizenmarkt zich in 2015 ontwikkelt aangezien er voor huiseigenaren verschillende vormen van lastenverzwaring op de planning staan. Het maximale percentage voor de hypotheekrente gaat bijvoorbeeld met een half procentpunt omlaag. Daarnaast gaat de maximale hoogte van een hypotheek eveneens omlaag tot 103 procent van de waarde van de woning.

Lagere hypotheekrente

Tegen die beperkende maatregelen staat gelukkig een lage hypotheekrente, die de opleving van de woningmarkt nog wel even in stand zal houden. Doordat de hypotheekrente het afgelopen jaar een historisch laag punt heeft bereikt, kunnen huizenkopers per saldo nog steeds ongeveer hetzelfde bedrag lenen als een jaar geleden.

Toch zitten er aan die lage hypotheekrente ook nadelen. Woningbezitters met een spaarhypotheek zien hun maandlasten er namelijk juist door toenemen. Door de lagere rente moet er namelijk meer gespaard worden om aan de aflossingsverplichting van de hypotheek te kunnen voldoen.

VastgoedVisie 2015: Trends op de Woningmarkt
Tags: ,